Text Size

 

Magyar Mérnöki Kamara

Geotechnikai Tagozat

Hírlevél – 2022. december

 

A Geotechnikai Tagozat Elnöksége az alábbiakban kívánja tájékoztatni a Tagozat tagjait a közelmúlt történéseiről és a közeledő eseményekről.

 

Geotechnikai Tagozati taggyűlés

 1. október 5-én tartotta a Geotechnikai Tagozat választmányi taggyűlését. Az elnöki posztról három sikeres ciklus (2010-2022) után leköszönő Szilvágyi László ismertette, értékelte az elmúlt évek munkáját, melyek közül az alábbi tevékenységek, eredmények emelendők ki:
 • bevezetésre került a geotechnikai szakterület, egyszerű geotechnikai részszakterület (GT-K) jogosultság,
 • a tartószerkezeti és geotechnikai tervezők együttműködésének pontosítása,
 • módosult a tagozati alapszabály,
 • bevezetésre került a negyedévente megjelenő tagozati hírlevél,
 • a Feladat Alapú Pályázatok keretében 2015 óta évente számos értékes, a tervező mérnökök számára hasznos anyag készült,
 • jó az együttműködés a Magyar Geotechnikai Egyesülettel.

A taggyűlés a jelöltek közül az alábbi új elnökséget választotta meg:

 • Elnök: Móczár Balázs
 • Elnökségi tagok: Bak Edina, Honti Imre, Kovács Gábor, Sándor Csaba, Schell Péter, Szilvágyi László, Dr. Wolf Ákos

A 2022. november elején tartott alakuló Elnökségi ülésen Dr. Wolf Ákost alelnöknek választották.

A taggyűlés által megválasztott Szakmai Gyakorlat Szakirányú Vizsgáló Szakértői Testület tagokból az alakuló ülésen az alábbi bizottságok alakultak:

 • fok: Bak Edina (elnök), Dr. Kádár István, Dr. Koch Edina, Schell Péter
 • fok: Dr. Móczár Balázs, Szilvágyi László, Dr. Szendefy János
 • póttagok: Dr. Takács Attila, Dr. Nagy Gábor, Tóth Roland

 

 

Széchy Károly Emlékülés

Az évente megrendezésre kerülő, mindig érdekfeszítő előadásokat felvonultató Széchy Károly Emlékülés és a kötetlen beszélgetést biztosító Geotechnikus Vacsora tervezett időpontja 2023. február 10. Az előadóülés külföldi előadója Dr. Dietmar Adam a bécsi műszaki egyetemről, hazai előadója Dr. Hajnal Géza a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék docense, fiatal előadója a doktori kutatásainak lezárása előtt álló Lődör Kristóf. 

Bízunk benne, hogy az energetikai körülmények lehetővé teszik, hogy ezen időpontban a hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia épületében meg lehessen tartani a rendezvényt.

 

Feladat alapú pályázat

A Feladat Alapú Pályázat keretében az Ipari padlók geotechnikai és tartószerkezeti tervezése és kivitelezése témában a tanulmány elkészült, s a Kamara felé leadásra került, mely hamarosan elérhető lesz a kamarai honlapon keresztül. A témában jártas szakemberek bevonásával készült tanulmány az alábbi témákat öleli fel:

 • ipari padlók típusai, kialakítása,
 • tervezésnél figyelembe veendő terhek és hatások,
 • a szerkezet geotechnikai és tartószerkezeti tervezése
 • ágyazati rétegek kialakítása és az ipari padló kivitelezése.

 

Megújult az Útügyi Műszaki Előarás geotechnikai kötete

Az e-UT 06.02.11 számú, Utak és autópályák létesítésének általános geotechnikai szabályai című Útügyi Műszaki Előírás az elmúlt évek áldozatos munkájának eredményeként megújult s 2022. december 15-én hatályba lép. Az előírás megújulásával az elmúlt 15 évben szerzett tapasztalatok, a technológiai fejlesztések eredményei, a tervezési eljárások terén bekövetkező előrelépések és a szabványmódosítások egyaránt beépültek, így a mai kornak megfelelő UME segíti a tervezők és kivitelezők munkáját. Az UME beintegrálta a helyi talajok stabilizációjával előállított anyagokat a talajosztályozásba. A talajstabilizációkhoz szükséges laboratóriumi és terepi vizsgálatokat a szintén december15-én hatályba lépő e-ÚT 06.02.13 Kötőanyag-hozzáadással készülő talajkezelések fogja szabályozni.

A most hatályba lépő két műszaki előírás részleteiről 2022. december 8-án, a BME Dísztermében megtartásra kerülő Vicalco Szimpóziumon hallhatnak bővebben. (ViaCalco Szimpózium Budapest 2022 Program | Carmeuse)

 

Elérhetőségek, kapcsolat

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web: www.geotechnikaitagozat.hu

Kategória: Hírek

Hírlevél

Május 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31