Magyar Mérnöki Kamara

Geotechnikai Tagozat

Hírlevél – 2023. december

A Geotechnikai Tagozat Elnöksége az alábbiakban kívánja tájékoztatni a Tagozat tagjait a közelmúlt történéseiről és a közeledő eseményekről.

Széchy Károly Emlékülés

A következő évi XXIX. Széchy Károly Emlékülés és a kötetlen beszélgetést biztosító XXXII. Geotechnikus Vacsora 2024. február 9-én lesz a Magyar Tudományos Akadémián. Az ülés külföldi meghívott előadója az ISSMGE európai elnöke, a Lausanne-i egyetem professzora Lyesse Laloui, aki Energy Geotechnology: A New Era for Geotechnical Engineering Practice címmel tartja meg előadását. Hazai előadónk a mély- és alagútépítés kiemelkedő alakja, Dr. György Pál Szemelvények a hazai mélyépítés elmúlt ötven évéből című előadással tekinti át a mélyépítés fejlődését. A főelőadások között Szatmári Tamás a fiatal generáció képviseletében ad számot munkásságáról A geoműanyagok evolúciója a geotechnikában címmel.

A rendezvényre regisztrálni 2024. január 8-tól lehet. 

Kézdi Árpád Konferencia

Következő évben, öt év után ismét Kézdi Árpád Konferenciát szervezünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az időpont az előzetesen jelzetthez képest változott, két nappal korábban 2024. május 21-én, kedden várunk minden érdeklődőt. A konferencián nemzetközi és hazai előadók nagy műtárgyak tervezési, kivitelezési kérdéseiről, megoldásairól adnak tájékoztatást.

A konferencia részleteiről folyamatosan tájékoztatást adunk hírleveleinkben és a Magyar Mérnöki Kamara (www.geotechnikaitagozat.hu) valamint a Magyar Geotechnikai Egyesület (www.geotechnikaiegyesulet.hu) megújult honlapján.

Terepi feltárásvezetői képzés

Napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent a terepi feltárásokat végző cégek számára a szakképzett munkaerő hiánya, ami a meglévő berendezések működtetéséhez, az elvárt minőségű terepi munkavégzéshez, valamint a vállalkozások fejlesztéséhez is elengedhetetlen. A hosszú távú problémát tetőzi, hogy ehhez a szakmához iskola rendszerű képzés jelenleg nincs Magyarországon.

Az elmúlt időszakban több megkeresés is érkezett a Geotechnikai Tagozat által 2012-ben indított, 8 modulból álló Terepi feltárásvezetői képzés újraindításával kapcsolatosan. Időszerűvé vált egy újabb, ahhoz hasonló, de tematikáját tekintve aktualizált képzés szervezése.

Az előzetes felmérések szerint a képzést a Miskolci Egyetem égisze alatt lehet megszervezni. Ők adnak helyet az elméleti oktatások részére, mely kb. 5 alkalmat jelent. A terepi modulok a résztvevők hovatartozásának ismeretében, előzetes elképzelések szerint Budapest környéki helyszínen lesznek. A képzés várható kezdési ideje 2024 szeptembere, díja 400-450.000.- Ft/fő.

A közelmúltban a képzéssel kapcsolatosan igényfelmérő, érdeklődő levelet küldtünk ki széles körben, kérve visszajelzésüket az info@geotechnikaitagozat.hu a részvételi szándékot illetően. Kérjük, segítse a képzés minél szélesebb megismerését azzal, hogy megosztja a lehetőséget az ez iránt érdeklődőkkel. A képzéssel kapcsolatos visszajelzéseket 2024. január 20-ig várjuk.

Minden kedves szakmagyakorlónak Áldott, Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt kívánunk!