Text Size

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Scharle Péter életének 83. évében elhunyt. Váratlan távozása sokunkat megrendített, gondolatai, kedves segítő szavai hiányozni fognak. Péter nagyívű, sokoldalú pályafutása a geotechnika területén is maradandót alkotott, kezdetektől fogva fontos szereplője, irányító, vezető személyisége volt szakmánknak. Kutatásai, közéleti, oktatási tevékenysége, részvétele a nemzetközi szakmai életben, köztestületi szerepvállalása mind megannyi terület, melyek közül egy is embert próbáló, de Ő valamennyiben példamutatóan helytállt. Tette ezt széles műveltségére, szerény egyéniségére támaszkodva teljes odaadással. Távozása nehezen pótolható, emléke sokunkban örökre fennmarad. Kedves Péter, nyugodj békében!

 

Scharle Péter búcsúztatása alkalmából megemlékezést szervezünk, melyről a későbbiekben értesítést küldünk.

 

Geotechnikai Tagozat elnöksége

 

Dr.habil Scharle Péter életrajza az alábbi ikonra kattintva tekinthető meg.

Kategória: Hírek

Tisztelt Geotechnikai Tagozati tag!

 

A Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat elnöksége tisztújító taggyűlést tart

 

 2022. október 5-én, 15 órakor

 

amelyre ezúttal minden tagtársunkat meghívjuk. A taggyűlés helyszíne: a

 

MMK földszinti tanácsterme (1117 Budapest, Szerémi út 4.)

 

Napirend

 • Elnöki köszöntő

 

 • Levezető Elnök, taggyűlési tisztségviselők választása

 

 • Beszámoló a 2018 - 2022. időszak tagozati tevékenységeiről

 

 • Tagozati Alapszabály módosítása (a tervezet az ikonra kattintva letölthető )

 

 • Geotechnikai tagozat tisztségviselőinek jelölése, a tagozat választási bizottságának beszámolója, a jelöltek választása

  

Várjuk szeretettel taggyűlésünkön.

 

Üdvözlettel,

 az MMK Geotechnikai Tagozat elnöksége

Kategória: Hírek

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy

 

Lazány István

 

2022.június 8-én, életének 95. évében távozott közölünk. Utolsó útjára a Farkasréti temetőben kísérhetik el mindazok, akik részt vesznek a 2022. június 23-án 12:45 órakor kezdődő temetésen.

 

Drága Emléke szívünkbenk él!

Bővebben: Lazányi István (1927-2022)

Kategória: Hírek

 

Magyar Mérnöki Kamara

Geotechnikai Tagozat

Hírlevél – 2022. szeptember

 

A Geotechnikai Tagozat Elnöksége az alábbiakban kívánja tájékoztatni a Tagozat tagjait a közelmúlt történéseiről és a közeledő eseményekről.

 

Választmányi Taggyűlés

A Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat elnökségének mandátuma hamarosan lejár, ezért tisztújító taggyűlést tartunk. A Jelölő Bizottság - Kecskés Gábor vezetésével - várja a tagság felől érkező javaslatokat az elnök és 7 elnökségi tag, valamint a tagozati Szakmai Gyakorlat Szakirányúságát Vizsgáló Szakértői Testület tagjainak személyére vonatkozóan. Számítunk fiatal, tettre kész jelöltek megjelenésére. A jelöléseket kérjük

 1. szeptember 20-ig az

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

e-mail címre küldeni. Az új tagok megválasztására a

 1. október 5-én, 15 órakor kezdődő taggyűlésünkön

 kerül sor, amelyre ezúttal minden tagtársunkat meghívjuk. A taggyűlés helyszíne: a

MMK földszinti tanácsterme (1117 Budapest, Szerémi út 4.)

 A tisztújító taggyűlésen a leköszönő elnökség beszámol az elmúlt időszak tevékenységéről, továbbá tájékoztatást ad az elmúlt időszak eredményeiről.

 

Geotechnika 2022 Konferencia

Immár 32. alkalommal kerül megrendezésre a Geotechnika 2022 Konferencia, mely idén 2022. október 10-12 között Herceghalmon az Abacus Business Wellness Hotelben lesz. A hagyományoknak megfelelően a konferencia első napján MMK Kötelező Szakmai továbbképzés lesz Geotechnikai és egyéb szerkezetek monitoringja témakörben, majd két napon keresztül a hazai szakma aktuális kérdései, érdekes projektjei kerülnek bemutatásra. A konferenciáról bővebben a https://geotechnikakonferencia.hu/ honlapon lehet tájékozódni.

 

Geotechnikai szakmérnöki képzés

A geotechnikai szakterület folyamatos fejlődése érdekében a Tagozat Elnöksége szakirányú továbbképzés indítását indítványozta az év elején. A Széchenyi István Egyetemen külső oktatók bevonásával indult előkészületek első lépéseként Tagtársaink, kollégáink véleményét kértük kérdőív formájában. Köszönettel vettük és örömünkre szolgált a közel 200 válaszadó alapvetően pozitív fogadtatása, s nagy segítséget nyújt a válaszokban foglalt vélemények.

A közeljövőben cél a visszajelzések figyelembe vételével összeállít képzési rend akkreditálása, s az oktatás előkészítése. A képzés várhatóan első alkalommal a 2023-24 tanévben kerül meghirdetésre.

 

Szakmai továbbképzések

Az előző évi Feladat Alapú Pályázat keretében elkészült a Monitoring, a geotechnikai kockázatkezelés eszköze című kiadványra épülő kötelező szakmai továbbképzés először a Geotechnika 2022 Konferencia lesz tartva Geotechnikai és egyéb szerkezetek monitoringja címmel. Emellett az alábbi továbbképzések várhatóak az ősz folyamán:

 • szeptember 28.: Munkagödrök és földművek víztelenítése – online (szervező Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara: www.bpmkkepzesek.hu)
 • október 10.: Geotechnikai és egyéb szerkezetek monitoringja – Herzeghalom (szervező: Konferencia Iroda Bt.: bővebb információ https://geotechnikakonferencia.hu/
 • november 9.: Geotehcnikai és egyéb szerkezetek monitoringja – online (szervező Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara: www.bpmkkepzesek.hu)
 • november 25.: Geotechnikai és tartószerkezeti tervezői feladatok kapcsolódása az alapozások tervezése során – feladatok, követelmények, együttműködés – Székesfehérvár (http://fmmk.hu/tartoszerkezet/index.php/tovabbkepzes/)

 

Feladat alapú pályázat

Az idei évben a Feladat Alapú Pályázat keretében az Ipari padlók geotechnikai és tartószerkezeti tervezése és kivitelezése témában készült tanulmány. A témában jártas szakemberek bevonásával készülő tanulmány az alábbi témákat öleli fel:

 • ipari padlók típusai, kialakítása,
 • tervezésnél figyelembe veendő terhek és hatások,
 • a szerkezet geotechnikai és tartószerkezeti tervezése
 • ágyazati rétegek kialakítása és az ipari padló kivitelezése.

 

Elérhetőségek, kapcsolat

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web: www.geotechnikaitagozat.hu

Kategória: Hírek

Tisztelt Tagtársunk!

 

A BPMK szervezésében 2022. május 13-án geotechnikai szakmai továbbképzés lesz Munkagödrök és földművek víztelenítése címmel, melyre az alábbi hirdetményben található módon lehet még jelentkezni!

 

Tisztelt Szakmagyakorló!

 

Tájékoztatni szeretném a BPMK által szervezett következő online Geotechnikai szakmai továbbképzésünk részleteiről:


A továbbképzés címe: Munkagödrök és földművek víztelenítése

A továbbképzés időpontja: 2022. május 13. péntek, 9.00 – 14.00

A továbbképzés díja: 10.000Ft + ÁFA

JELENTKEZÉSI LINK:

https://bpmkkepzesek.hu/naptar/geotechnikai-tagozat-2/online-szakmai-geotechnikai-2022_2.html

A részvétellel a 2022-es szakmai továbbképzési kötelezettségét teljesítheti minden, az Geotechnikai Tagozathoz tartozó szakmagyakorló.

A továbbképzési előadások online élő közvetítése a https://www.gotomeeting.com/en-ie/webinar rendszerén keresztül történik. Az online előadások meghallgatásához nincs szükség a közvetítő program megvásárlására, semmilyen alkalmazás előzetes letöltésére. A hallgatók a továbbképzés napjának reggelén megkapott linken keresztül csatlakozhatnak a továbbképzéshez, és meghallgathatják a nap folyamán élőben közvetített előadásokat. A részvételhez nincs szükségük sem mikrofonra, sem kamerára. Felhívom szíves figyelmét, hogy a képzés díjának befizetéséhez szükséges díjbekérő kiállítása nem azonnal, várhatóan 2-3 nappal a jelentkezés visszaigazolása után várható! Kérem, várja ezt meg, és a jelentkezés automatikus elfogadása esetén se utalja előbb a képzés díját!

Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban keressen bátran ezen az e-mailcímen!

 

Üdvözlettel:

 

Keresztes Anita

Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara

1117 Budapest, Kaposvár u. 5-7.

Tel: 455-8865/207-es mellék

 

Kategória: Hírek

Hírlevél

December 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31