Text Size

Az MMK Geotechnikai Tagozatának Elnöksége egy útmutatót készített, melynek célja, hogy egy építési beruházás előkészítésének és megvalósításának egyes fázisaiban elkészítendő talajvizsgálati jelentés készítőjét, a megrendelőt (építtető, beruházó, bonyolító stb.), illetve a munkában résztvevő szakági tervezőket (pl. építész, tartószerkezeti tervező, stb.) segítse a reális vállalási ár meghatározásában, az esetleges szélsőségesen alacsony díjak kiszűrésében. Az útmutató INNEN  letölthető.

Kérjük, hogy akinek az útmutatóban leírtakkal kapcsolatban bármilyen segítő szándékú észrevétele van, azt jelezze az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mail címen.

 

Kategória: Hírek

Az alapozások és munkatérhatárolások tervezése a geotechnikai és tartószerkezeti tervezők együttműködését igényli. A társtervezők közös munkájának módjára, a munkamegosztásra 2011-ben a Tartószerkezeti és Geotechnikai Tagozat közösen útmutatót adott ki, melyet a két tagozat gondozásában megjelent Alapozások és földmegtámasztó szerkezetek tervezése az MSZ EN 1997 szerint kiadványban pontosított, kiegészített.

Az azóta eltelt időszak tapasztalatai, tervezési gyakorlata alapján a két tagozat közelmúltban az útmutatót felülvizsgálta, kiegészítette, megújította, ezzel segítve a tervezők munkáját. Az új útmutató innen letölthető.

Kategória: Hírek

Üdvözöljük a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozatának megújult honlapján.

Az új honlap, amellett hogy a gyorsabb és jobb információáramlást szolgálja, számos új funkcióval is bővült.

Célunk, hogy mindenki számára könnyebben elérhetővé tegyük a rendelkezésre álló, a mindennapi tervezést-és kivitelezést segítő szakmai segédanyagokat, valamint naprakész tájékoztatást nyújtsunk a Tagozatot érintő hírekről, eseményekről.

Negyedévente a tagoknak és az érdeklődöknek egy hírlevelet is szeretnénk kiküldeni, mely az aktuális információkat foglalja össze, így értesülhetnek majd a honlapon történő változásokról is. Ezért megköszönnénk, ha a jobb oldalt lévő menüpontban feliratkoznának a hírlevelünkre.

Kategória: Hírek

A Geotechnikai Tagozat első alkalommal hirdetett diplomadíj pályázatára az építőmérnöki alap- (BSc) és mesterképzésen (MSc) is három-három pályázat érkezett be. Az Elnökségi tagokból álló bíráló bizottság a pályamunkák értékelése alapján az alábbi két hallgatónak ítélte oda az első díjat:

 

Építőmérnöki alapképzés (BSc):

Stark Anna: Vasbeton résfal és önszilárduló zagyfal alkalmazásának összehasonlítása egy budapesti mély munkatérhatárolási projekten

A szakdolgozat túlmutat a BSc tananyagon, alapos, részletekbe menő munka, amely a tervezés mellett az organizációs és gazdaságossági kérdéseket is taglalja, kiemelkedő színvonalú.

 

Építőmérnöki mesterképzés (MSc):

Füzesi Ferenc Ferdinánd: Az alagutak állékonyság-vizsgálata a kőzetkörnyezet geológiai szilárdsági indexének és szeizmikus terhelésének viszonyában  

A diplomamunka az egyetemi tanulmányokon túlmutató témát, a kőzetbe épített alagutak szeizmikus terhelés alatti viselkedésének vizsgálatát mutatja be. A dolgozatban kiemelkedő a szakirodalom alapos, áttekintő összefoglalója, s az elvégzett és részletesen kiértékelt vizsgálatok.

 

Szívből gratulálunk valamennyi résztvevőnek, s külön a két díjazottnak!

Kategória: Hírek

Tisztelt Tagtársunk!

Az idei évben az alábbi geotechnikai tagozati szakmai továbbképzésekre lehet még jelentkezni. Tekintettel a Covid helyzetre, minden képzés már csak online lesz megtartva.

  • 2020. november 3.: Geotechnikai és tartószerkezeti tervezői feladatok kapcsolódása az alapozások tervezése során - feladatok, követelmények, együttműködés
  • 2020. november vége – december eleje: Munkatérhatárolások tervezési kérdései (előkészítés alatt)

A képzésekre az alábbi linken keresztül tud jelentkezni (egyelőre csak a november 3-i képzésre) és itt tekintheti meg a programot is LINK

Megjegyezzük, hogy mindkét képzést a Tartószerkezeti Tagozat is elfogadja.

Kategória: Hírek

Hírlevél

Augusztus 2021
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31