Text Size

Az alapozások és munkatérhatárolások tervezése a geotechnikai és tartószerkezeti tervezők együttműködését igényli. A társtervezők közös munkájának módjára, a munkamegosztásra 2011-ben a Tartószerkezeti és Geotechnikai Tagozat közösen útmutatót adott ki, melyet a két tagozat gondozásában megjelent Alapozások és földmegtámasztó szerkezetek tervezése az MSZ EN 1997 szerint kiadványban pontosított, kiegészített.

Az azóta eltelt időszak tapasztalatai, tervezési gyakorlata alapján a két tagozat közelmúltban az útmutatót felülvizsgálta, kiegészítette, megújította, ezzel segítve a tervezők munkáját. Az új útmutató innen letölthető.

Kategória: Hírek

A Geotechnikai Tagozat első alkalommal hirdetett diplomadíj pályázatára az építőmérnöki alap- (BSc) és mesterképzésen (MSc) is három-három pályázat érkezett be. Az Elnökségi tagokból álló bíráló bizottság a pályamunkák értékelése alapján az alábbi két hallgatónak ítélte oda az első díjat:

 

Építőmérnöki alapképzés (BSc):

Stark Anna: Vasbeton résfal és önszilárduló zagyfal alkalmazásának összehasonlítása egy budapesti mély munkatérhatárolási projekten

A szakdolgozat túlmutat a BSc tananyagon, alapos, részletekbe menő munka, amely a tervezés mellett az organizációs és gazdaságossági kérdéseket is taglalja, kiemelkedő színvonalú.

 

Építőmérnöki mesterképzés (MSc):

Füzesi Ferenc Ferdinánd: Az alagutak állékonyság-vizsgálata a kőzetkörnyezet geológiai szilárdsági indexének és szeizmikus terhelésének viszonyában  

A diplomamunka az egyetemi tanulmányokon túlmutató témát, a kőzetbe épített alagutak szeizmikus terhelés alatti viselkedésének vizsgálatát mutatja be. A dolgozatban kiemelkedő a szakirodalom alapos, áttekintő összefoglalója, s az elvégzett és részletesen kiértékelt vizsgálatok.

 

Szívből gratulálunk valamennyi résztvevőnek, s külön a két díjazottnak!

Kategória: Hírek

Tisztelt Tagtársunk!

Az idei évben az alábbi geotechnikai tagozati szakmai továbbképzésekre lehet még jelentkezni. Tekintettel a Covid helyzetre, minden képzés már csak online lesz megtartva.

  • 2020. november 3.: Geotechnikai és tartószerkezeti tervezői feladatok kapcsolódása az alapozások tervezése során - feladatok, követelmények, együttműködés
  • 2020. november vége – december eleje: Munkatérhatárolások tervezési kérdései (előkészítés alatt)

A képzésekre az alábbi linken keresztül tud jelentkezni (egyelőre csak a november 3-i képzésre) és itt tekintheti meg a programot is LINK

Megjegyezzük, hogy mindkét képzést a Tartószerkezeti Tagozat is elfogadja.

Kategória: Hírek

Üdvözöljük a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozatának megújult honlapján.

Az új honlap, amellett hogy a gyorsabb és jobb információáramlást szolgálja, számos új funkcióval is bővült.

Célunk, hogy mindenki számára könnyebben elérhetővé tegyük a rendelkezésre álló, a mindennapi tervezést-és kivitelezést segítő szakmai segédanyagokat, valamint naprakész tájékoztatást nyújtsunk a Tagozatot érintő hírekről, eseményekről.

Negyedévente a tagoknak és az érdeklődöknek egy hírlevelet is szeretnénk kiküldeni, mely az aktuális információkat foglalja össze, így értesülhetnek majd a honlapon történő változásokról is. Ezért megköszönnénk, ha a jobb oldalt lévő menüpontban feliratkoznának a hírlevelünkre.

Kategória: Hírek

A Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata diplomadíj pályázatot hirdet 2019-2020 tanévben készített és sikeresen megvédett geotechnika valamely szakterületén készített diplomamunkákra.

 

Pályázati kiírás

Pályázati űrlap

Kategória: Hírek

Hírlevél

Március 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31